SHARING IS CARING IS LOVING : Keburukan mengambil Hookah


assalamualaikum
alhamdulilah masih mampu bernafas dan terus menaip entri
mesti rmai dah tahu tentang Hookah @ shisha ni
ohh sangat fofular sejak dulu hingga kini..

 SHARING IS CARING IS LOVING



By aman

Shisha @ Hookah. Berasal dari zaman dinansti Mogul @ Mughal di India. Bertujuan utk mengurangkan kesan rokok (dengan cara 'menapis' menggunakan air)
kepada golongan2 pembesar di zaman tersebut yg sudah ketagih menghisap rokok setelah ia diperkenalkn oleh Barat.
Beberapa ringkasan fakta:

1. Popular di negeri-negeri Arab terutama di Iran.
2. Dihidangkan semasa majlis keraian bagi memeriahkan suasana ketika berkumpul bersama.
3. Tidak popular di India walaupon berasal dari India.
4. Diharamkan di daerah Gujerat, India.
5. Terkenal di kalangan pelajar sekolah di Filipina berikutan rokok di haramkan kepada pelajar sekolah di sana.
6. Memerlukan permit khas di Amerika bg menjalankan perniagaan ini kerana melibatkan akta merokok di dalam bangunan
7. Terkenal di kalangan pelancong ke Israel.
8. Di bantah penggunaannya di kalangan penduduk Israel oleh The Israel Cancer Association dan diharamkan penggunaannya di markas-markas tentera di Israel oleh Israel Defense Forces.

Kesan terhadap kesihatan:

1. Asap shisha mengandungi komposisi toksik seperti tar, karbon monoksida, logam berat seperti zink dan carcinogen yg tinggi. (carcinogen adalah bahan kimia yg membantu pembiakkan sel kanser). Lebih tepat lagi, penghisap shisha menyedut lebih karbon monoksida berbanding perokok biasa (berdasarkan fakta sebatang rokok mampu bertahan 5 – 7min manakala shisha mampu bertahan sehingga 60minit!)

2. Menurut kajian, menghisap shisha dikenalpasti sebagai salah satu punca kepada kanser paru-paru, kanser mulut, serangan jantung dan penyakit lain yg disebabkan kegagalan jantung dan paru-paru.

3. Penghisap shisha menerima jumlah nikotin yg hampir sama dengan perokok biasa.

4. Asap yang dihembus oleh penghisap shisha berpotensi menyumbang kepada kesan “secondhand smoker” kepada orang disekeliling. (secondhand smoker lebih terdedah kepada risiko kanser paru-paru berbanding perokok tegar!)

5. Bg kaum ibu yg mengandung, menghisap shisha mampu menyebabkan kandungan yg dilahirkan tidak cukup berat atau tidak matang.

6. Penyakit berjangkit melalui air liur seperti H1N1 dan air-borne tuberculosis (penyakit TB) mampu merebak di kalangan penghisap shisha di kedai-kedai berikutan paip atau penyedut shisha tersebit tidak dicuci dan di sterilkan dengan betol. (ni yg buat lagi sedap)

7. Menurut statistik WHO (world health organization), setiap 32 orang daripada 100,000 orang di Mesir mengidap TB pada tahun 2005 dan kes baru pula dilaporkan meningkat 25 orang dari setiap 100,000 setiap tahun.
Fakta no 7 dipetik dari: http://www.irinnews.org/Report.aspx?ReportId=77426Dipetik dari sumber Richard D. Hurt, M.D.


Read more: http://nabil-potter.blogspot.com/2010/05/keburukan-mengambil-shisha.html#ixzz1iDqbMsnr

Terima Kasih kerana sudi terjah Belog Cik AMAL alang2 TEKAN LIKE sekali tak pun kumen lah sikit.. ♥♥Love U All Readers♥♥flying kiss untuk korang♥♥

No comments:

HAK MILIK TERCIPTA PELIHARA OLEH Cik Amal @ Copyright