Angin kush-kush datang lagik..adoii

Assalamualaikum..jom bace entrie ni yup..



Angin dalam badan adalah berpunca daripada gas yang terdapat di dalam sistem penghadaman atau sistem gastrointestinal yang mengandungi gas yang tidak berbau yang 99 peratus gas buangan dari usus dan gas yang tidak menyenangkan pula mungkin disebabkan oleh gas yang mengandungi sulfur.Ia dilepaskan oleh bakteria yang ada dalam usus besar.
Angin badan disebabkan oleh gas atau angin yang terdapat di dalam sistem penghadaman badan datang daripada dua sumber iaitu daripada udara yang disedut dan juga akibat daripada bakteria yang terdapat  di dalam usus besar.Bakteria ini terjadi akibat gangguan daripada makanan yang tidak dapat di hadamkan dengan baik.
Bagi seseorang yang mempunyai angin dalam badan yang banyak di dalam badan pasti merasa tidak selesa dan merasa sakit-sakit seluruh tubuh badan.Bagi yang mudah menghidap penyakit angin badan ini hendaklah mengubah cara pemakanan seharian iaitu mengurangkan makanan yang menyebabkan angin dalam badan iaitu kacang, sayuran seperti brokoli,kubis, tauge, bawang dan asparagus,buah pir,epal dan pic, manakala bijirin pula adalah roti gandum.Selain itu jauhilah minuman ringan dan jus buah serta minuman dari produk susu.
Bukan itu sahaja malah mereka yang selalu menghidapi masalah angin badan ini di nasihatkan agar banyak minuma air kosong dan kurangkan udara yang anda sedut seperti makan dengan perlahan dan kunyah lebih,elakkan menguyah gula-gula getah,kurangkan merokok,dan jika anda mempunyai gigi tidak teratur jumpalah doktor gigi untuk memperbetulkannya inin juga salah satu caranya. Akhir sekali caranya ialah sediakan jadual berapa banyak makanan berangin yang diambil dalam badan, dan berapa kali anda membuang angin dalam sehari jika 14 hingga 23 kali sehari ia normal tetapi jika lebih mungkin anda perlu berjumpa dengan doktor anda.

sharing is caring from  kLIK4SIHAT =)

NAK TAHU PUNCA2 MANA DATANG ANGIN TAUFAN UH???
  • kacang
  • brokoli
  • kubis
  • taugeh
  • bawang
  • asparagus
  • buah pear
  • epal
  • pic
  • bijirin~gandum
  • air bergas
  • produk susu
  • rokok
  • gula2 getah
MAKLUMAT TAMBAHAN DARI ABAH AKU
  • vitagen n seangkatan dgnnya harus dielakkn sb ap???ce tekan cariduitbuatwang..btol ke tak ap kta abah aku??korang akn jumpe jwpnye
  • tak boleh makan banyak
  • kalau lapar jgan petibai bnyk mknn..mkn sikit je..
so jge dri,jge ksihtn..sayang diri sendiri..sb aku kisah..Heeeeee~





Terima Kasih kerana sudi terjah Belog Cik AMAL alang2 TEKAN LIKE sekali tak pun kumen lah sikit.. ♥♥Love U All Readers♥♥flying kiss untuk korang♥♥

No comments:

HAK MILIK TERCIPTA PELIHARA OLEH Cik Amal @ Copyright