Perlu kah ber'couple'?

Assalamualaikum..alhamdulilah masih di panjang umur nak mnaip entri baru..hehe.Hari diri ni tak berapa sihat disebabkan 'seafood alergic' (sebab perangai degil nak jugak makan kerang padan muka kau tanggunglah sdri anis oii)..haha.Oklah berbalik pada tajuklah perlukah ber'couple'..amboii cite sal kapel ni spe lah tak tahukan..berpasanganlah kan?

sebagai pemanas entri..anis dulu pun pernah jugak couple2 ni..biasalah darah muda tgah mngelegak..berwap2.Tengok org couple,nak couple jugak hah..(mengada2).Tapi demi sygkan mama n abah cinta terpaksa di tolak ketepi dlu,cita2 mnjadi keutamaan..ok PAST IS PASTMonkey Icon

Nasib baik tak de yang kwan2 busy nak kawin,kalau tak mngada2 nak kawin jugak..haha. Alhamdulilah,Allah ni Maha penyayang dan adil bagi perasaan sayang yang tak terhingga kepada anis..walaupun kesempatan bercinta  itu seketika,tapi banyak mendidik diri anis untuk lebih berhati2 dan mempelajarinya dri pengalaman yang lalu...

masa awal2 couple semuanya indah2 belaka.biasalh kan .yang huduh nampak molek..yang hina nampak indah..kentut busuk kata perfume paling wangi..ketiak bau hapak kata bau sexy..haktuihhh bak kata org puteh..LOVE IS BLIND..cewahh

Tapi anis asyik berfikir je..perlu ke kita kena couple..ssetgah pendapat kata perlulah..

  • nak kenal hati masing2 sbelum wat jadi pasangan hidup..
  • nak memenuhi hati yang sedang kekosngn (i hate this word)
perlu untuk apa ye kita ber'couple' ni sebenarnya..ok cuba korang bayangkan kes ni...
  • ..... 5 tahun bercouple...sejak zaman sekolah lagi.Kehulu hilir bawak couple g sana ke ...sma2 berjanji nak kwin lepas habis degree (kononnye) jumpe dekat Universiti,satu fakulti pulak..stu kelas..org kata (jodoh pjg tu)..tup2..tak sampai habis 1 sem putus...sebab apa,competition..life style zaman sekolah dengan Universiti dah lain..zaman sekolah tak pe tak make up pn..still nampak sweetie je lagi kan??tapi bila dah dekat Universiti dah kne pandai bgaya..zamn sekolah mne blh stylo..dah dekat Universiti blh la melaram..kalau si lelaki dulu time sekolah,rambut berserabai..tak de spe pun kisah...dah msuk Universiti mstilh ada anjakan paradigma kan??tak kan nak style budak hingusan..nti kate ktinggalan..dah nmenye kacak..mstilh taste pn tinggikan??nampak awek dhi licin skit..dah berlagak bgus n hebat..gf tu..tgal cm samph daa..hah..MANE JANJI2 MANIS KATA NAK KAWIN LEPAS DEGREE TUH?? nampak tak permainannye disitu..so buatlah keputusan sdri..perlukah ber'couple' ni..masing2 ada hak akl msing2 dan bfikirlh.....
bagi anis..tak perlulah ber'couple' diusia muda ni..nak bagi makan utk perut sndiri pn mak ayh kita masih support..nak beli itu beli ini pun mak ayah jugak (eventhough pakai pinjaman pelajaran..msih mintak tolong mak ayah kan??) 

so wajar ke korang pakai duit parents korang untuk belanja couple korangkan??sedangkan diaorg susah2 bekerja untuk bagi duit utk tak kasi anak diaorg kebuluran,meminta2...lepas tu korang pakai duit uh belanja couple korang shoppinglah..jalan2 sna sini.....
Icon Monkey Yoyo.kalau kita pakai duit sendiri..no hal lah..



Tambahan lagi,bila ber'couple'kita pasti akan terdedah dengan maksiat bukan??ehh mana ada..tak pegang2 tangan pun...come on hati bertemu hati..itu dinmakan ZINA HATI..


aljohori wrote: Alhamdulilah.. Aljawab: Rasulullah bersabda: mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia(HR Bukhari dan Muslim,rujuk Riyadusolihin bab larangan melihat wanita) Secara mudahnya Zina hati ini: Zina hati ialah seseorang yang hatinya mempunyai keinginan dan berangan-angan untuk melakukan zina,tak kira lah wanita atau lelaki.. WaAllahualam..

  • Jodoh dari Syaitan -->Berkenalan...Bercinta berlandaskn nafsu..Maksiat & Kahwin
  • Jodoh dari Jin -->Berkenalan...Suke tapi cinta tak di balas..guna ilmu hitam
  • Jodoh dari MukaBuku -->Berkenalan..suka sama suka tapi xkemana..
  • Jodoh dari Allah -->Bertentangan mata..Terus ke menusuk ke kalbu..Meminang & pinangan di trime..bernikah..insyaAllah berkekalan hingga ke akhir hayat...& itulah dikatakanSYURGA CINTA 


APA2 pun..sebagai manusia biasa kita tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan,dosa serta maksiat..
..marilah bersama2 merenung kembali dan memuhasabahkan diri kita..cinta manusia hanya di dunia..cinta Allah lebih agong dan luas dan kekal sehingga ke syurga..jadi kenapa tidak kita belajr mencinta Allah s.wt dlu bukan??

wasalam..

Monkey Icon
Terima Kasih kerana sudi terjah Belog Cik AMAL alang2 TEKAN LIKE sekali tak pun kumen lah sikit.. ♥♥Love U All Readers♥♥flying kiss untuk korang♥♥

No comments:

HAK MILIK TERCIPTA PELIHARA OLEH Cik Amal @ Copyright